Chirurgie bij mannen

Vasectomie en hersteloperatie

Tijdens deze ingreep kunnen mogelijke obstructies in de zaadleider en bijbal (waar het sperma wordt opgeslagen) uit de weg worden geruimd. Deze obstructies worden veroorzaakt door hernia's, aangeboren afwijkingen of een sterilisatie (vasectomie). Ongeveer 1% van de mannen die een vasectomie ondergingen, heeft spijt van zijn beslissing.

Werkwijze

Er bestaan twee mogelijkheden voor een hersteloperatie: de vrije uiteinden van de zaadleiders opnieuw met elkaar verbinden (vaso-vasostomie) of, als dat niet lukt, het uiteinde van één van de zaadleiders met de bijbal verbinden (vaso-epididymostomie).

Bij een operatie waarbij de arts beide uiteinden van de zaadleiders terug met elkaar verbindt (vaso-vasostomie), zullen de binnen- en buitenwand van de zaadleider aan elkaar worden vastgehecht. Met die procedure wordt de continuïteit van de zaadleider hersteld.

Een vaso-epididymostomie is een procedure waarbij de binnen- en buitenwand van de zaadleider worden omleid naar en vastgemaakt aan de bijbal.

Beide chirurgische ingrepen worden onder plaatselijke of algemene narcose in het ziekenhuis uitgevoerd. Nadien zal het sperma om de 2 of 3 maanden worden onderzocht om aanwezige spermacellen op te sporen en uit te sluiten dat eventueel littekenweefsel hun doortocht verhindert.

De chirurgie wordt als een mislukking bestempeld als één jaar na de ingreep nog steeds geen spermacellen in het sperma te vinden zijn.

Risico's

Gezien de minuscule omvang van de zaadleiders, is het mogelijk dat eventueel littekenweefsel een nieuwe obstructie veroorzaakt.

Hoewel dit niet vaak voorvalt, kunnen er bloedingen optreden.  Er kunnen net zozeer ontstekingen ontstaan als gevolg van zwellingen.

Resultaten

Dit soort ingrepen levert niet altijd het verhoopte resultaat op. Na een vasectomie maken veel mannen antilichamen aan tegen de spermacellen met als gevolg dat die laatste sterk worden gehinderd in hun beweeglijkheid.

Als de vasectomie niet meer dan 3 jaar eerder werd uitgevoerd, bestaat er een kans van 95% dat de man zijn vruchtbaarheid herwint. De kans op een zwangerschap bedraagt dan 75%. Als er na de vasectomie meer dan 15 jaar verstreken is, bedraagt de kans op een zwangerschap slechts 30%.