Dr Candice Autin,
UMC Sint-Pieter, ULB

"Leren hoe om stress te beheersen."

Om mijn patiëntes te helpen hun behandeling zo positief mogelijk te beginnen, geef ik hun de volgende drie adviezen:

  • Bepaal aan het begin van uw behandeling hoeveel pogingen u wilt doen om zwanger te worden. Sommige koppels beslissen om maximaal 3 of 4 pogingen te doen, terwijl anderen jarenlang blijven proberen. Niemand kan dit voor u beslissen: het is een beslissing die u samen met uw partner en uw arts moet nemen. U zult echter meer het gevoel hebben dat u uw leven ‘onder controle’ hebt als u van tevoren beslist hoever u wilt gaan om zwanger te worden.
  • Beslis van tevoren wie u over uw onvruchtbaarheidsprobleem wilt vertellen en wie u de steun zal kunnen geven die u eventueel nodig hebt. Sommige patiëntes hebben achteraf spijt dat ze mensen uit hun omgeving op de hoogte hebben gesteld omdat die mensen hun stress alleen maar deden toenemen.
  • Bepaal van te voren wat uw struikelblokken zijn en denk na over uw aanpassingsvermogen in stresssituaties. Iedere persoon reageert anders op stress. Daarom is het nuttig om te bepalen wat de bron van uw stress kan zijn. Sommige mensen ervaren stress als gevolg van de verschillende controlebezoeken aan het medische centrum voor kunstmatige voortplanting, terwijl anderen stress krijgen door de injecties die worden toegediend. Door van te voren vast te stellen wat bij u stress kan veroorzaken, kunt u een aanpak bedenken voor het hanteren van die stress. Lichaamsbeweging is bijvoorbeeld een goede manier om gevoelens van stress, angst en depressie te verminderen. De mate van lichaamsbeweging moet uiteraard worden afgestemd op de behandelingscyclus.