Dr Christophe Blockeel,
UZ Brussel

"Verzamel van tevoren zoveel mogelijk informatie."

Ik vind het belangrijk om vanaf het eerste gesprek met een patiënte open en duidelijk te communiceren over de onvruchtbaarheid. De adviezen die ik altijd tijdens het eerste gesprek geef, zijn:

  • Begin de behandeling positief en optimistisch, maar vergeet niet dat de kunstmatige voortplantingstechnieken geen wonderen kunnen verrichten. Elk geval is uniek en de slaagkansen variëren dus sterk van persoon tot persoon.
  • Verzamel van tevoren zoveel mogelijk informatie. Om een goede beslissing te kunnen nemen, dient u goed op de hoogte zijn van het probleem, de behandeling en de eventuele ongemakken die daaruit kunnen voortvloeien. Een behandeling voor kunstmatige voorplanting kan veel stress veroorzaken en een van de beste manieren om angst tegen te gaan, is zoveel mogelijk informatie verzamelen. Hoe meer u weet over uw behandeling, hoe minder stress u zult ervaren.
  • Uw strijd tegen onvruchtbaarheid kan van invloed zijn op de manier waarop u uw relaties ervaart, of het nu gaat om uw relatie met uw partner of met anderen. Het kan zelfs leiden tot een gevoel van onmacht en isolement. Onderzoek voorafgaand aan de behandeling of u emotioneel sterk genoeg bent. Probeer te bepalen hoe u met een dergelijke behandeling om kunt gaan. Neem de tijd om erover te praten met uw partner en/of met familie/vrienden. Voorkom echter dat het uw leven gaat beheersen. Als u een partner hebt, bespreek dan uw beider verwachtingen tijdens de cyclus (bijvoorbeeld of u samen naar de afspraak wilt komen, en wat uw verwachtingen zijn van de dag van de zwangerschapstest en de dag waarop u het telefoontje van de arts verwacht).