Dr Romain Imbert,
Saint-Luc, academisch ziekenhuis van UCL

"Probeer u niet schuldig te voelen."

Ik leg mijn patiëntes altijd uit dat een ivf-behandeling teamwerk is en geef hun daarom de volgende basisadviezen:

  • Aarzel niet om hulp of steun — in welke vorm dan ook — te vragen als het voor u daardoor gemakkelijker wordt om de verschillende fasen van uw behandeling te doorlopen. Het moeten ondergaan van een behandeling voor kunstmatige voortplanting kan traumatisch zijn. Door er met anderen over te praten (met het medische personeel of met familie/vrienden) kunt u de situatie gemakkelijker relativeren en vormt u een goede basis voor het begin van de behandeling.
  • Wat de oorzaak van uw onvruchtbaarheidsprobleem ook is, probeer u niet schuldig te voelen of iemand anders de schuld te geven. Er is geen enkele reden om uzelf of uw partner iets kwalijk te nemen. Probeer juist te relativeren en grijp de kansen die er zijn dankzij de medische vooruitgang van de afgelopen 30 jaar.
  • Staar u niet blind op statistieken! Niemand kan het eindresultaat voorspellen. Elk geval is uniek en het is nutteloos om voortdurend met cijfers bezig te zijn. Het is veel belangrijker dat u tijdens de behandeling zo rustig mogelijk bent.