Annelies en Kelly, Gent

"Geduldig zijn en de behoefte aan controle loslaten."

Toen Annelies (35 jaar) en Kelly (41 jaar) besloten om een kind te krijgen, kenden ze elkaar al vijf jaar. De eerste vraag was natuurlijk wie het kind zou dragen. Na het eerste gesprek met een vruchtbaarheidsspecialist besloten ze de eicellen van Annelies te gebruiken omdat zij jonger was en hun slaagkansen daardoor groter waren.

“Nadat we onze ivf-specialist hadden gesproken en de nodige onderzoeken waren uitgevoerd, kregen we te horen dat ik leed aan het micropolycysteusovariumsyndroom”, Polycystisch Ovarium Syndroom of ‘PCOS’" vertelt Annelies.

“Dat betekende dus dat er verder onderzoek moest worden uitgevoerd voordat we met onze ivf-behandeling konden starten. En dat terwijl ik dacht dat alles vlug zou gaan! In de loop van de verschillende behandelingen die ik heb ondergaan, heb ik een belangrijk les geleerd, en dat is dat ik mijn ongeduld los moet laten en dat ik moet aanvaarden dat je sommige zaken nu eenmaal niet volledig onder controle kan hebben. Uit het medisch onderzoek dat bij mij is verricht, bleek dat ik een chirurgische ingreep moest ondergaan voordat ik zwanger kon worden. We hebben geen moment geaarzeld en de operatie gepland twee weken nadat de diagnose was gesteld. Vlak voor de ingreep was het voor ons allebei toch moeilijk. Voor mij omdat ik bang was voor het onbekende en voor Kelly omdat ze zich machteloos en gefrustreerd voelde dat ze het niet van mij kon overnemen.

Naast informatie over de procedure wilden we ook ervaringen van andere vrouwen in onze situatie verzamelen. We zijn begonnen met het zoeken op internet naar antwoorden op alle vragen die door ons hoofd spookten. We hadden het geluk aan onze kant, want bij de eerste poging was het al meteen raak: na de twee langste weken uit ons leven kwam het verlossende telefoontje met de mededeling dat de zwangerschapstest positief was. We waren allebei zo verrast door het resultaat dat we het niet meteen durfden te geloven. We hadden tegen elkaar gezegd dat we geduldig zouden zijn en dat we er niet op mochten rekenen dat het meteen zou lukken.”