Lucie en Adrien, Brussel

“Waarom lukt het iedereen wel en ons niet?”

Lucie (33 jaar) en Adrien (37 jaar) zijn vier jaar getrouwd en dromen al twee en half jaar over het krijgen van een kind. Het lukt echter niet om zwanger te worden. Na een bezoek aan hun gynaecoloog beslissen ze uiteindelijk om de stap te zetten en een specialist op het gebied van onvruchtbaarheid te raadplegen.

“Sommige vrouwen hoeven maar in de ogen van hun partner te kijken en worden op natuurlijke wijze zwanger. Waarom is het zo gemakkelijk voor iedereen? Wat doen wij verkeerd? We doen er alles aan om de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken, maar het lukt ons nog steeds niet. Tijdens het eerste gesprek heeft de specialist ons alle mogelijke oorzaken van ons onvruchtbaarheidsprobleem uit de doeken gedaan en ons aangeraden een reeks testen te laten uitvoeren voordat we met een behandeling starten.

Adrien was vrij terughoudend omdat hij bang was voor het resultaat. Want wat als hij nu eens de oorzaak was van het probleem?

Na twee weken van allerhande onderzoeken werd ons verteld dat het uitblijven van een zwangerschap te wijten was aan de kwaliteit van het sperma van Adrien. Hij had het er moeilijk mee, want hij voelde zich schuldig ten opzichte van mij en hij wist niet hoe hij onze omgeving daarvan op de hoogte moest brengen.

Na een lang gesprek met onze specialist hebben we besloten om ervoor te gaan en zo snel mogelijk te starten met een ivf-behandeling met gebruik van de ICSI-techniek om onze kansen te maximaliseren.
We hebben het geluk gehad met een arts samen te werken die ons de zaken heel eenvoudig kon uitleggen. Ze heeft ons alle informatie gegeven die we nodig hadden om onze situatie te begrijpen en de juiste beslissingen te nemen. Ze heeft ons opnieuw vertrouwen gegeven, maar ze bleef wel realistisch toen ze uitleg gaf over de slaagkansen. Er waren twee pogingen nodig om uiteindelijk het nieuws te krijgen waar we al zo lang op wachtten: een positieve zwangerschapstest!

Als we lessen zouden moeten trekken uit het traject dat we hebben afgelegd en tips zouden moeten geven aan andere personen die met hetzelfde probleem te kampen hebben, dan zouden we hun gewoon zeggen dat ze zich niet moeten isoleren als de diagnose van onvruchtbaarheid is gesteld. Zoek zoveel mogelijk hulp. Dat kan zijn bij een psycholoog van het vruchtbaarheidscentrum of door middel van gesprekken met familie/vrienden. Leren je te uiten en te relativeren, zijn waarschijnlijk de twee belangrijkste sleutels tot het succes van een ivf-behandeling.”