U bent zwanger

U bent ongetwijfeld in de wolken dat u zich in dit stadium van de behandeling bevindt en uw droom is verwezenlijkt.

Desondanks ervaart u verschillende emoties. Enerzijds bent u dolgelukkig dat u uw doel hebt bereikt. Anderzijds voelt u zich onzeker over het verdere verloop van uw zwangerschap. Angstgevoelens zijn normaal. Koppels die eerder kampten met onvruchtbaarheid kunnen moeilijk die gevoelens van angst en onzekerheid van zich afschudden.

Helaas verloopt niet elke zwangerschap zonder slag of stoot. Op elk moment kunnen er namelijk complicaties optreden. Voor een uitgebreid overzicht van het geheel aan mogelijke complicaties bij een zwangerschap verwijzen wij u naar andere bronnen.

In deze rubriek vindt u wel een samenvatting van enkele mogelijke complicaties.

Uw arts zal u uiteraard inlichten over de specifieke risico's die voor u van toepassing zijn. Het is wenselijk dat elke zwangere vrouw op de hoogte is van de mogelijke complicaties bij een zwangerschap en de eventuele symptomen ervan. De informatie die u in dit hoofdstuk kunt raadplegen zal u helpen beter voorbereid te zijn.

 

Het begin van de zwangerschap

Het staat buiten kijf dat een positieve zwangerschapstest een blije gebeurtenis is. Het is het bewijs dat uw doel binnen handbereik ligt. Het is als een droom die uitkomt, wanneer u ontdekt dat u eindelijk zwanger bent na een periode van onderzoeken en vruchtbaarheidsbehandelingen. Het is een emotioneel moment dat wordt gekenmerkt door vreugde, angst, hoop, opluchting en opwinding. Hoewel een positieve test een goed begin is, moet een hele lijst onderzoeken aan het begin van de zwangerschap nog voor bevestiging zorgen.

De eerste echografie

Als er uit de zwangerschapstest blijkt dat u zwanger bent, zal er een afspraak gemaakt worden om twee weken later een echografie uit te voeren. Ook al is de zwangerschap nog heel recent, men kan in de meeste gevallen een embryozak waarnemen. Met een vaginale echografie kan worden vastgesteld of het een buitenbaarmoederlijke, enkelvoudige of meervoudige zwangerschap betreft en kunnen de harttonen (of het uitblijven van de harttonen) van het embryo worden beluisterd. Als er tijdens de echografie binnen in de baarmoeder een embryo met een kloppend hartje wordt waargenomen, heeft u meer kans op een gezonde zwangerschap. Als er niks kan worden waargenomen via echografie, zal het onderzoek een week later worden herhaald.

Als de echografie duidelijk aantoont dat er een embryo groeit en de hartslag voldoende sterk is, zijn dat niet te miskennen voortekenen van een gezonde zwangerschap. Uw arts zal u op de hoogte brengen van de data van de volgende echografieën die noodzakelijk zijn om het goede verloop van de zwangerschap op te volgen.

 

Zwanger na een onvruchtbaarheids-behandeling

In dit stadium gaan er ongetwijfeld uiteenlopende emoties door u heen. U bent euforisch omdat uw doel is bereikt maar tegelijkertijd vreest u voor een miskraam. Die angstgevoelens zijn normaal. Koppels die eerder kampten met onvruchtbaarheid kunnen moeilijk die gevoelens van angst van zich afschudden. U en uw partner voelen zich wellicht nog niet klaar om de zwangerschap te vieren zoals andere koppels - die geen ervaring hebben met onvruchtbaarheid - dat doen. Krop uw gevoelens hoe dan ook niet op.  Zelfs niet wanneer de weg  u nog lang en ingewikkeld lijkt alvorens u uw kindje in de armen kunt sluiten. Probeer desondanks samen te genieten van die eerste momenten.