Symptomen bij de man

Sommige mannen vertonen symptomen die wijzen op een vruchtbaarheidsprobleem (bijvoorbeeld teelballen die van grootte veranderen of een plotse gewichtstoename/een plots gewichtsverlies). Anderen ondervinden geen enkel symptoom wat dit probleem zou kunnen doen vermoeden.

In dit deel worden de meest voorkomende symptomen bij mannelijke onvruchtbaarheid beschreven.

Infecties

Bepaalde infecties staan erom bekend dat ze een negatief effect op de mannelijke vruchtbaarheid hebben. In de meeste gevallen is dit effect van heel weinig belang, maar in het geval van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) kunnen de gevolgen zwaarder zijn.

Bof

Als een man als kind of als volwassene de bof heeft gehad, dan moet hij dit melden aan zijn arts of specialist. In de meeste gevallen heeft het bofvirus geen impact op de vruchtbaarheid.

In sommige gevallen kan het echter een ontsteking van de teelballen (orchitis) veroorzaken. En dat verhindert vaak de productie of het transport van sperma. In ongeveer een derde van de gevallen vermindert de werking van de teelballen en dat kan leiden tot een lagere beweeglijkheid of hoeveelheid van het sperma.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)

Als een man chlamydia heeft gehad en zelfs wanneer hij daarvoor  behandeld geweest is, kunnen de latente (slapende) effecten van deze infectie nog tot uiting komen en de volgende problemen veroorzaken:

  • Slechte kwaliteit van het sperma
  • Epididymitis (ontsteking van de bijbal)
  • Azoöspermie

Infecties van de urinewegen

Herhaalde infecties van de urinewegen wijzen niet per se op een vruchtbaarheidsprobleem, maar kunnen soms een teken zijn van andere stoornissen. Als een man aan dit soort problemen lijdt, dan moet hij dit melden aan zijn arts of vruchtbaarheidsspecialist. Deze kunnen soms wijzen op immuunproblemen, die vaak  verband houden met onvruchtbaarheid.

 

Andere lichamelijke symptomen

Sommige mannen zijn gevoelig aan lichamelijke stoornissen, maar het is soms nodig om een arts te raadplegen en onderzoeken te laten uitvoeren om de mogelijke oorzaken van onvruchtbaarheid te elimineren.

Pijn aan de teelballen

U moet elke plotse wijziging in de grootte van één of beide teelballen aan uw arts melden.

Als de teelballen pijn doen of verstopt zijn, dan kan dat het gevolg zijn van epididymitis (ontsteking van de bijbal). Er wordt dan een specifieke behandeling voorgesteld.

Niet-ingedaalde teelballen

Jongetjes worden regelmatig onderzocht om na te gaan of hun teelballen zijn ingedaald. Niet-ingedaalde teelballen worden meestal op jonge leeftijd via een ingreep behandeld. De arts moet dit weten, want letsels door de operatie kunnen de vruchtbaarheid van de patiënt aantasten.

Als de teelballen niet in de balzak zijn ingedaald, dan spreken we over cryptorchidie.

Spataders (zakaderbreuk)

Er kan een spatader ontstaan als een ader niet in staat is het bloed op een fatsoenlijke manier buiten de balzak af te voeren.

Een zakaderbreuk veroorzaakt een stijging van de lokale temperatuur, wat leidt tot een slechtere kwaliteit van het sperma.

Een spatader kan chirurgisch worden behandeld, maar dat betekent daarom niet altijd een verbetering van de vruchtbaarheid.

Sterilisatie en hersteloperatie

Een operatie om een vasectomie om te keren, is niet altijd een succes en kan de mannelijke vruchtbaarheid beïnvloeden: verstoppingen, een daling van de kwaliteit van het sperma of geen spermatozoïden (azoöspermie).

Erfelijke factoren

Als er in de familie vruchtbaarheidsproblemen zijn gemeld, dan moet de patiënt dit aan de specialist vertellen.

In sommige gevallen kunnen genetische analyses een antwoord verschaffen.