Wie moet u raadplegen?

Als er daadwerkelijk vruchtbaarheidsproblemen zijn, dan richt u zich doorgaans tot uw huisarts of uw gynaecoloog voor een eerste onderzoek.

Uw gynaecoloog kan u doorverwijzen naar een vruchtbaarheidscentrum voor extra onderzoeken of om alles dieper uit te spitten.

De informatie in dit deel zal u helpen om een antwoord te geven op de vraag: Wanneer moet ik een vruchtbaarheidsspecialist raadplegen? . Deze rubriek  zal u ook voorbereiden op de verschillende stappen die u dient  te zetten tijdens uw traject.

 

Op welk moment moet u een vruchtbaarheidsspecialist raadplegen?

Nadat uw huisarts of gynaecoloog de basisonderzoeken (volledig bloedonderzoek met hormonale bepalingen, analyse van het sperma, postcoïtale test, basale temperatuurcurve …) heeft uitgevoerd, zal hij u doorverwijzen naar een vruchtbaarheidscentrum als hij er niet in slaagt de oorzaak van uw probleem te achterhalen.

Een aantal gynaecologen zijn in dit domein gespecialiseerd. Zij hebben meer ervaring om de testen te vervolledigen en verdere onderzoeken uit te voeren voor een zo groot mogelijke kans op een zwangerschap.

Deze specialiteit combineert de vaardigheden van de klassieke gynaecologie met een opleiding in endocrinologie van de voortplanting en de onvruchtbaarheid.

Deze specialisten kunnen zowel mannen als vrouwen behandelen. Ze werken in een ziekenhuis of een centrum dat gespecialiseerd is in onvruchtbaarheid.  Wij raden koppels aan om van tevoren na te gaan welke procedures en behandelingen door hun verzekering zijn gedekt.

 

IVF-vruchtbaarheidscentrum (of centrum voor medisch begeleide voortplanting – MBV-centrum)

Een IVF-vruchtbaarheidscentrum bundelt op één enkele plaats alle competenties die nodig zijn om u uw gezinsproject te helpen verwezenlijken. De multidisciplinaire teams bestaan uit gespecialiseerde artsen, gespecialiseerde verpleegkundigen, psychologen, embryologen en maatschappelijk werkers.

Het MBV-centrum biedt alle recentste technieken aan voor de behandeling van onvruchtbaarheid. Het beschikt over een laboratorium dat gespecialiseerd is in het manipuleren van ovocyten, sperma en embryo's.

 

Andere specialisten

Tijdens de analyse- en behandelfases zijn ook andere specialisten beschikbaar. Als het vruchtbaarheidsprobleem bij de man ligt, dan is het mogelijk om een beroep te doen op een specialist in mannelijke onvruchtbaarheid: een uroloog of androloog. In bepaalde gevallen zal de mening van een geneticus worden gevraagd.