Endometriose

De weefsellaag die de binnenkant van de baarmoeder bekleedt, wordt endometrium genoemd. Het lichaam stoot het endometrium tijdens elke menstruatiecyclus  af (dit zijn de regels). Soms groeit het endometrium buiten de baarmoeder. Naargelang van de plaats van de letsels zijn de symptomen anders en kunnen ze gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Een anatomische afwijking als gevolg van endometriose kan de eileiders verstoppen, waardoor de spermatozoïden niet tot bij de eicel geraken voor de bevruchting.

De symptomen

Pijnlijke geslachtsgemeenschap en een overvloedige en pijnlijke menstruatie kunnen symptomen van endometriose zijn. Soms zijn er geen symptomen.

Onderzoeken

Endometriose kan bevestigd en ook behandeld worden via endoscopie (laparoscopie).

De oorzaken

De oorzaken van endometriose zijn niet met zekerheid bepaald, maar volgens één van de belangrijkste theorieën zou de retrograde menstruatie (waarbij bloed terugvloeit naar de bekkenholte) de hoofdoorzaak zijn.  Sommige onderzoekers denken dat deze stoornis erfelijk kan zijn.

De behandelingen

Naargelang van de ernst kan endometriose op verschillende manieren worden behandeld.

  • Geneesmiddelen – De lichtste vormen worden behandeld met GnRH-analogen. Deze geneesmiddelen doen de hormonale omgeving  die aan de oorsprong van endometriose ligt, verdwijnen. Deze behandeling werkt dus op een omgekeerde manier dan een behandeling tegen steriliteit. Het is belangrijk om weten dat het tijdens het grootste deel van de behandeling niet mogelijk is om zwanger te worden. Anderzijds verergeren hormonen die de vruchtbaarheid bevorderen de endometriose. Voor tal van vrouwen gaat het hier om een zeer zwaar dilemma. Doorgaans wordt de prioritaire behandeling bepaald aan de hand van de ernst van de symptomen.
  • Operatie – Endometriose of andere soorten verklevingen kunnen tijdens een ingreep worden verwijderd via laparoscopie of laparotomie. Maar dit betekent niet altijd een volledig succes. Na de ingreep kan de arts een behandeling voorschrijven om de eisprong te stimuleren en zo de kansen op een zwangerschap te verhogen.
  • Medisch begeleide voortplanting – In-vitrobevruchting (IVF) wordt aangeraden als de eileiders beschadigd zijn. De kansen op een zwangerschap zijn echter kleiner naarmate de endometriose ernstiger is.