Het gewicht

Een grote afwijking van het gewicht, overgewicht of integendeel ondergewicht, kan leiden tot steriliteit bij zowel mannen als vrouwen. Uit een onderzoek blijkt dat 12% van de gevallen van primaire steriliteit te wijten is aan gewichtsproblemen.

Een onderzoek heeft benadrukt dat een abnormaal gewicht de kansen op succes met medisch begeleide voortplanting kan doen dalen.

Ondergewicht

Extreem gewichtsverlies of psychiatrische aandoeningen (bijvoorbeeld mentale anorexia) tasten de vruchtbaarheid van de vrouw aan. Te veel sporten verstoort ook het hormonale evenwicht, wat leidt tot een verminderde vruchtbaarheid. Bij mannen kan een laag gewicht de kwantiteit en de kwaliteit van het sperma aantasten.

Obesitas

Overgewicht produceert een abnormaal hormonaal signaal dat een invloed uitoefent op de eisprong en eventueel op de productie van sperma. Er bestaat een verband tussen obesitas, een overproductie van insuline en het steriliteitsprobleem dat gekend is onder de naam MPCOS of micropolycysteusovariumsyndroom. Bovendien is obesitas een factor die complicaties kan veroorzaken tijdens de laatste fase van de zwangerschap.

Wat moet u doen?

Het gewicht opnieuw op peil brengen, doet vaak de hormonale stoornissen verdwijnen, herstelt de vruchtbaarheid en verhoogt dus de kansen op een zwangerschap. Zelfs een beperkt gewichtsverlies (zonder het ideale gewicht te bereiken) kan al ten goede komen aan de vruchtbaarheid van zwaarlijvige vrouwen.

Een andere oplossing om de vruchtbaarheidskansen te verhogen is  de inname van geneesmiddelen (clomifeencitraat, gonadotrofinen).

Om je zwangerschap op een gezonde manier voor te bereiden, volstaat het om op een normaal gewicht te blijven. Toch moet rekening worden gehouden met de factor gewicht vóór de zwangerschap, want drastische veranderingen tijdens de zwangerschap worden afgeraden.