Problemen met het baarmoederhalsslijm

Het slijm wordt geproduceerd door de baarmoederhals om de spermatozoïden te helpen tot bij de eicel te komen. Als de kwaliteit en/of de kwantiteit van het slijm ondermaats is, dan maken de spermatozoïden weinig kans om tot bij de eicel te komen.

De symptomen

Er bestaan niet echt symptomen. Een vrouw met een normale menstruatiecyclus kan in het midden van de cyclus wat meer witverlies uit de vagina opmerken, maar dat is niet altijd te zien.

Onderzoeken

Een postcoïtale test (PCT) toont de kwaliteit van het baarmoederhalsslijm en ook hoe de spermatozoïden zich daarin gedragen.

De oorzaken

De problemen met het baarmoederhalsslijm kunnen te maken hebben met hormonale stoornissen. De normale veranderingen in het volume en de structuur van het slijm zijn te wijten aan een verhoging van het oestrogeengehalte die normaal gezien gepaard gaat met de eisprong. Tijdens de eisprong is het baarmoederhalsslijm doorgaans vloeibaar. Als het oestrogeenevenwicht is aangetast, dan is ook het slijm anders (het kan dikker of minder vloeibaar zijn). Ook infecties of de inname van geneesmiddelen kunnen de kwaliteit van het slijm aantasten.

Problemen met het slijm kunnen ook te maken hebben met de aanwezigheid van antilichamen in het baarmoederhalsslijm.

De behandelingen

Als het slijm te zuur is, dan kunnen vaginale douches (met een neutraliserende oplossing van natriumbicarbonaat) de chemische kwaliteit verbeteren. Als de problemen aanhouden, dan kan met intra-uteriene inseminatie (IUI) het gewassen sperma rechtstreeks in de baarmoeder (waarbij de baarmoederhals wordt overgeslagen)  worden ingebracht met een catheter.