We willen medisch opgevolgd worden om zwanger te worden

Als u en uw partner problemen ondervinden om zwanger te worden, dan wordt vaak aangeraden om de balans op te maken van uw vruchtbaarheid. De leeftijd van de vrouw, de tijd die ze al heeft besteed aan het proberen zwanger te worden en de regelmatigheid van haar cycli zijn belangrijke factoren die het geschikte moment bepalen om te starten met een analyse van de vruchtbaarheid.

In dit deel komt u meer te weten over de analyses die zowel bij mannen als bij vrouwen moeten worden uitgevoerd.

Na deze analyses zal uw arts meestal de oorzaak van uw onvruchtbaarheid bepalen. Jammer genoeg kan er niet altijd een precieze oorzaak worden gevonden. Als de oorzaak na de analyses onbekend blijft, dan is er sprake van onverklaarde onvruchtbaarheid. Gelukkig bestaan er in dit geval verschillende behandelingsmogelijkheden om uw kansen op een zwangerschap te verhogen.

Mogelijk beurt een concrete diagnose u op. Sommige koppels reageren opgelucht als ze eindelijk een antwoord krijgen op de vraag die hen al zo lang bezighoudt. Andere koppels zullen dan weer ongerust zijn en zich zorgen maken over wat er hen daarna te wachten staat. Toch leiden de diagnoses doorgaans tot positieve resultaten: 2/3 van de koppels wordt zwanger dankzij  vruchtbaarheidsbehandelingen.

In dit deel vindt u meer informatie over de artsen die u moet raadplegen, de voorgestelde onderzoeken, de diagnoses en de behandelingsmogelijkheden. Dankzij de informatie die u verzamelt over de verschillende oorzaken van onvruchtbaarheid en de samenwerking met uw arts zult u beter in staat zijn om uw kansen op een zwangerschap te optimaliseren.